T.C. Mİllî Eğİtİm BakanlIğI
MALATYA / BATTALGAZİ - Vakıfbank İlkokulu

Dilimizin Zenginlikleri Projesi

.

Milli Eğitim Bakanımız Sayın Yusuf Tekin tarafından başlatılan; Dilimizin Zenginlikleri Projesi; okullarda yapılacak söz varlığını zenginleştirme çalışmaları ile öğrencilerin dilimizin zenginliklerini tanımasını, kültür taşıyıcısı olan sözcüklerimizle buluşmasını, buna bağlı olarak da dili iyi kullanmasını ve düşünce dünyasını geliştirmesini amaçlamaktadır.

Bu sayede öğrencilerimiz dilimizin seçkin ve özgün eserlerini tanıyacak, eserlerimizde geçen sözcüklerin derinliklerini (çeşitli anlamlarını) öğrenecek; milletimizin kültürünü, birikimini, düşünce dünyasını ve hayat tarzını söz varlığımızın içinde yeniden keşfedecektir.

"Dilimizin Zenginlikleri Projesi" kapsamında il genelinde ilkokul, ortaokul ve lise öğrencilerine yönelik "En İyi Cümle/Afiş Yarışması" düzenleniyor.

EN İYİ CÜMLE/AFİŞ YARIŞMASI KATILIM ŞARTLARI

En iyi cümle/afiş yarışması, Dilimizin Zenginlikleri Projesi kılavuzu ve eylem planları faaliyetleri çerçevesinde hazırlanmıştır.

1. Yarışmaya ilimiz geneli resmi ve özel ilkokul/ortaokul ve lise öğrencileri katılabilir.

2. Öğrenciler yarışmaya yalnızca bir (1) cümle/afiş ile katılabilir.

3. Cümle/afişin konuları şu şekildedir:

İlkokullarda: Okunan bir şiirde yer alan bilinmeyen kelimelerden seçilecek en az üç kelimenin yer alacağı anlamlı bir cümle ve afiş oluşturulması.

4. Afişte yer alan cümlede, eylem planında belirtilen eser/eserlerden seçilen en az üç sözcüğün yanında başka sözcük/sözcükler kullanılabilir. Sözcüklerde çekim ve yapım eki kullanılabilir. Sözcük sayısı 3-12 arasında olmalıdır.

5. Cümle/afiş özgün bir şekilde tasarlanıp hazırlanmalıdır. 

6. Cümle/afişi hazırlayan öğrenci, tasarımı yaparken tüm işlem basamaklarını elle yapacaktır. Dijital baskılı tasarımlar değerlendirmeye alınmayacaktır.

7. Afiş,  35X50 resim kartonu üzerine yapılmalıdır.

8.  Afiş tasarımında kullanılan karton tek yönlü olmalıdır.

9. Cümle/ afiş tasarımında istenilen teknik ve malzeme (el işi kağıdı, eva kağıt; kuru, pastel, sulu boya  vb.) kullanılabilir. Tasarımda hazır materyaller kullanılmayacaktır.

10. Cümle/afiş resimli, çizimli, şekilli, siyah-beyaz veya renkli hazırlanabilir.

11. Tasarımda görsel ve yazı elemanları dengeli bir şekilde kullanılmalıdır.

12. Afişte kullanılan yazılar okunaklı olmalıdır.

13. Afişte projenin adı ve oluşturulan tek bir cümle yer almalıdır.

14. Cümle/afiş tasarımının arka kısmında cümle/afişi tasarlayıp hazırlayan öğrencinin adı soyadı, ilçesi, okulu, sınıfı ve veli iletişim bilgileri yer almalıdır.

15. Her İlçe Millî Eğitim Müdürlüğü kendi okulları arasında yarışmayı düzenleyecektir.

16. Okullar, komisyon marifetiyle okul birincilerini seçerek ilçe yarışmasına göndereceklerdir. İlçeler ilçe komisyonu marifetiyle ilkokul, ortaokul ve lise düzeylerinde ilçe birincilerini seçerek il yarışmasına göndereceklerdir.

17. İl yarışmasında ilkokul, ortaokul ve lise düzeylerinde dereceye giren eserler ödüllendirilecektir.

18 Lise düzeyinde ilde dereceye giren eserler, Mehmet Âkif Ersoy’u Anma Haftası il programında sergilenecektir.

19. İlçelerden ilkokul, ortaokul ve lise kademelerinde birinci seçilen eserler, en geç 21 Aralık 2023 mesai bitimine kadar İl Millî Eğitim Müdürlüğü Ortaöğretim Şubesine teslim edilecektir.

20. İlkokul, ortaokul ve lise kategorileri ayrı ayrı değerlendirilecektir.

  DEĞERLENDİRME KRİTERLERİ VE PUANLAMA

1.       Cümlenin işlevselliği, öğreticiliği ve akılda kalıcılığı: 20 Puan

2.       Konuya uygunluk ve bütünlük: 20 Puan

3.       İmlâ kuralları: 20 Puan

4.       İfade zenginliği ve özgünlük: 20 Puan

5.       Görsel estetik ve tasarım: 20 Puan

 DİĞER HUSUSLAR

1.       Başvurusu yapılan cümle/ afiş; Türkiye Cumhuriyeti Anayasası, Millî Eğitim Temel Kanunu ile Türk Millî Eğitimi’nin genel amaçlarına uygun olarak ilgili yasal düzenlemelerde belirtilen ilke, esas ve amaçlara aykırılık teşkil etmeyecek şekilde seçilmelidir. Bu şekilde hazırlanmayan eserler değerlendirilmeye alınmayacaktır.

2.       Yarışmaya katılan tüm öğrenciler, bu şartname hükümlerini kabul etmiş sayılacaktır.

3.       Yarışmaya katılan eserler Malatya İl Millî Eğitim Müdürlüğünün telifinde olacaktır.

4.       Yarışmaya katılan eserler okullarda okul komisyonu, İlçe Milli Eğitim Müdürlüklerinde ilçe komisyonu,  İl Millî Eğitim Müdürlüğünde ise il komisyonu tarafından değerlendirilecektir.

5.       İl komisyonu tarafından değerlendirme sonucunda ilkokul, ortaokul ve lise kademelerinde birinci olan eserler belirlenecektir.

6.       Eserleri ile dereceye giren öğrencilerin ödülleri İl Millî Eğitim Müdürlüğü / İlçe Millî Eğitim Müdürlüğü tarafından verilecektir.

7.       İl ve ilçe komisyonları bir Şube Müdürünün başkanlığında bir Türk dili ve edebiyatı öğretmeni veya bir Türkçe öğretmeni, bir görsel sanatlar öğretmeni ve bir sınıf öğretmeninden oluşturulacaktır. Okullarda ise okul müdürü veya okul müdürünün belirleyeceği bir müdür yardımcısının başkanlığında okul kademesine göre Türk dili ve edebiyatı öğretmeni, Türkçe, sınıf ve görsel sanatlar öğretmenleri öncelikli olmak üzere üç öğretmenden oluşturulabilecektir.

8.       Ödüller daha sonra belirlenecektir.

9.       Yarışmaya katılan eserler iade edilmeyecek ve yarışmacılar eserler üzerinden hak talep edemeyecektir. Eserlerin her türlü kullanım hakkı Malatya İl Millî Eğitim Müdürlüğüne aittir.

 YARIŞMA TAKVİMİ

1-Tanıtım ve Duyuru:   07 /12/2023

2-Okullardan eserlerin seçilmesi ve İlçe Milli Eğitim Müdürlüğüne Teslim Tarihi: 19/12/2023

4-İlçelerden birinci seçilen eserlerin (ilkokul, ortaokul ve lise kademelerinde ayrı ayrı) İl Millî Eğitim Müdürlüğüne Teslimi: 21/12/2023

5-İl birincilerinin seçilmesi: 22/12/2023

 YARIŞMA İLETİŞİM

Malatya İl Milli Eğitim Müdürlüğü

15-12-2023

Paylaş Facebook  Paylaş twitter  Paylaş google  Paylaş linkedin
Yayın: 02.01.2024 - Güncelleme: 02.01.2024 16:15 - Görüntülenme: 67
  Beğen | 0  kişi beğendi